Zevenjarige tocht Saint-Feuillen : 30 september 2012 - UITNODIGING PDF Afdrukken E-mailadres

Een unieke gebeurtenis te Fosses-la-Ville, provincie Namen

Kom en ontdeke deze folklore, een feest, de ideale gezinsuitstap. 
De optocht, die 3000 deelnemers en 30.000 bezoekers samenbrengt, is erkend als meesterwerk van het niet-materiële Patrimonium van de Franse Gemeenschap.
(website Saint Feuillen 2012)

Geschiedenis

De stad Fosses heeft haar naam te danken aan Sint Feuillen of Foillan, een Ierse monnik die ons land kwam evangeliseren rond 650, en van Gertrudis van Nijvel een deel van haar landgoed had gekregen met de naam Bebrona (rivier van de bevers), het werd later Fossa. Hij stichtte er een "Scots"-abdij. De religieuze geschiedenis leert ons dat Foillan op 31 oktober 655 werd vermoord in de “Forêt Charbonnière”, vlakbij de Roeulx. In 656 werden zijn overblijfselen teruggebracht naar Fosses, en zo werd Foillan Saint Feuillen en later de beschermheilige van de stad, omdat zijn cultus zich al snel ging verspreiden. Het is ter ere van hem dat verschillende processies werden georganiseerd. De vroegste die in de archieven is gevonden vond plaats in 1086, tijdens de overbrenging van de relieken naar een nieuwe reliekhouder. Deze religieuze ceremonie wordt dus al negen eeuwen georganiseerd. Maar de “militaire mars” bestaat slechts sinds de oprichting, in 1566, van een compagnie der haakschutters waarvan de statuten de verplichting voorzagen "om zichzelf in nobel gezelschap te bevinden, met de wapentekens in de wind, met dwarsfluiten en trommels, wapens en bemanning, de dag waarop ze het verheerlijkt lichaam van de heer Saint Pholien zouden dragen". Deze militaire escorte bestaat dus meer om de patroonheilige te vereren dan om de relieken te beschermen tegen bandieten. Maar waarom om de zeven jaar een mars? Omdat er, in het begin van de zeventiende eeuw, een "belofte" werd gemaakt om processies te organiseren. Tussen 1634 en 1637 teisterde de pest de regio, en vanaf 1635, werd deze belofte om, om de zeven jaar, een processie te houden gemaakt door de kanunniken en magistraten van Fosses. Maar het was pas vanaf 1844 dat dat de processies strikt om de zeven jaar gehouden worden, zelfs tijdens de laatste oorlog, in 1942. Lees meer

Programma

Wij nodigen U uit op het hoofdkantoor van onze bedrijven, rue Donat Masson 25 - 5070 Fosses-la-Ville, in een ontspannen sfeer in het hartje van de festiviteiten. 

  • 9h00 - 10h15 : Aankomst VIP-parking en voorzien vervoer naar de tribunes
  • 10h45 - 12h45 : Parade van de troepen voor de VIP-tribunes
  • 11h30 - 15h00 : Privé-receptie in het hoofdkantoor van Pepper One
  • 15h30 : "Greffes de la folie", "descente des Greffes" (te paard) - vrije wandeling
  • 19h00 : Vuurlinie voor de collegiale - vrije wandeling

Inschrijving

De VIP-plaatsen zijn beperkt en wij vragen U uw aanwezigheid vóór 29 augustus te bevestigen. Bijkomende plaatsen of plaatsen na 29 augustus zijn mogelijk tot 20 September.

De inschrijvingen staan open voor elke gebruiker van de producten van Pepper One, alsook voor de toekomstige klanten of partners.

Stuur ons uw postadres en aantal aanwezige personen door via mail, twitter, facebook of linkedIn.

Praktische info

Na uw inschrijving zal U via briefwisseling toegestuurd krijgen :

  • Document voor de toegang tot de VIP-parking, gratis vervoer en tribuneplaats (indien inschrijving voor 29 augustus of beschikbare plaats)
  • Armband voor gratis toegang tot de optocht
  • Armband voor toegang tot de privé-receptie
  • Plan

De ingang van de receptie staat onder bewaking, vergeet dus uw armband niet  ! 

Gevolg gevend op onze actie Champagne zal er dan ook champagne geserveerd worden als aperitief.  In de namiddag kunt U een flesje delen met vrienden, de opbrengst van de verkoop gaat naar Ziekenhuis zonder Grenzen, een vereniging zonder winstoogmerk.

Pepper One stelt ook stuarts ter beschikking om U te begeleiden tijdens het parcours.  Voor de kinderen wordt de tuin ter beschikking gesteld, onder toezicht van de ouders.

Meer weten

Foto's

Officiële website www.saintfeuillen2012.be

Kaart Google